Uvod v Powershell za upravljanje Office 365

Eno pomembnejših orodij, s katerim se soočimo kaj kmalu ko začnemo upravljati z Office 365, je Powershell. Različica 3.0 je na voljo skupaj z operacijskim sistemom Windows 8, za uporabnike Windows 7 pa je na voljo kot del Windows Management Frameworka 3.0, ki si ga lahko snamete z uradne strani. Da bi lahko uspešno upravljali z Office 365, moramo namestiti tudi nekaj podpornega programja.

Namestitev programske opreme za delo z Office 365

Office 365 sestavljajo 4 ključne storitve: Microsoft Azure AD, Exchange Online, SharePoint Online in Lync Online. Za upravljanje prvih dveh storitev s pomočjo Powershell izvedite naslednja opravila:

  1. Namestite .NET Framework 3.5 z vsemi popravki preko Windows Update
  2. Namestite Microsoft Online Services Sign-In assistant
  3. Namestite Windows Azure Active Directory (Azure AD) modul

Če želite upravljati s storitvijo SharePoint Online (ali OneDrive za podjetja), potrebujete dodatek za SharePoint Online, za upravljanje storitve Lync Online pa dodatek za storitev Lync Online. (več …)

Beri dalje

Deljenje dokumentov v storitvi OneDrive za podjetja (nadaljevanje)

Sprememba 7. 11. 2014: Dodana opomba k sliki 5. Hvala za namig.

V prejšnjem prispevku sem pisal o možnostih deljenja dokumenta s povezavo za ogled ali urejanje, v tem članku pa se bom lotil predstavitve deljenja s povabilom. Ta možnost je na voljo tako za posamezne dokumente, kot tudi za celotne mape. Če ne veste, kaj je OneDrive za podjetje, vas vabim k branju prejšnjega prispevka, v katerem se dotikam tudi te teme.

Deljenje dokumentov s povabilom

Deljenje s povabilom je uporabno, kadar želimo sodelovati pri oblikovanju več dokumentov ali pa je želimo dokumente deliti dlje časa. Delimo lahko le en dokument ali pa celotno mapo. Oglejmo si najprej možnosti z enim dokumentom. (več …)

Beri dalje

Deljenje dokumentov v storitvi OneDrive za podjetja

Povod za tokratno objavo je Univerza v Mariboru, s katero že nekaj časa sodelujemo na področjih uvajanja in upravljanja storitev Office 365. Ljudje v svojem bistvu radi sodelujemo. Že jamski človek se je zavedal, da lahko le skupaj ujamejo plen in poskrbijo za hrano in koncept sodelovanja se je ohranil do danes. Office 365 vključuje številne storitve in ena izmed njih omogoča tudi deljenje dokumentov in sodelovanje. Tako znotraj organizacije, kot tudi izven.

V tokratni objavi bom predstavil nekaj scenarijev deljenja, ki so na voljo v storitvi OneDrive za podjetja. Upam, da bom odgovorili tudi na kakšno vprašanje, ki se pri tem pojavlja.

(več …)

Beri dalje

1. dan: Koncern programerjev Trenta

V ponedeljek naj bi bil že 2. dan poletnega tabora računalništva, vendar se mentorja soglasno strinjava, da včerajšnji dan šteje le za polovico, saj smo se v nedeljo v Trenti srečali šele po 14. uri. Po prihodu udeležencev smo se hitro usedli skupaj, vsak pred svoj računalnik. Da ne bodo naša srečanja na hodniku samo “Čav!” in “Hej!” smo se najprej predstavili drug drugemu. Na presenečenje vseh, še posebej mentorjev, imamo med udeleženci letos kar štiri dekleta.

Najboljši programer je lahko le len programer

Sledila je šala ali dve, da sva udeležence lažje pripravila na prvi preizkus znanja pred novim šolskim letom. Ta je bil nujno potreben, da tudi mentorja dobiva občutek, koliko najini mladinci že znajo. Temu primerno bi lahko kasneje prilagodila nastale skupine, vendar so že udeleženci sami poskrbeli za primerno enakomerno porazdelitev. Ena izmed rešitev naloge, ki je zahtevala izračun fakultete vnesenega števila, nama je ostala v spominu, saj je program vseboval skoraj samo eno vrstico

Rešitev sicer ni bila to, kar sva pričakovala, ampak sva vseeno lahko izluščila lekcijo: “Najboljši programer je lahko le len programer!”

(več …)

Beri dalje

Ob koncu prvega dne

Sonce nas je prijetno grelo, potrem ko smo nekaj čez drugo uro popoldan pozdravili prve udeležence 6. poletnega tabora računalništva. Če so pretekla leta starši običajno prispeli precej prej, so jo letos številnim zagodle najrazličnejše nevšečnosti na cesti in so zato prispeli nekoliko kasneje, a vseeno z udeleženci polnimi pričakovanj. Že dan prej smo z ekipo tudi sami občutili kako pomembno je avtocesto zapustiti na pravem izvozu, napačna odločitev pa lahko trajanje potovanja podaljša tudi za več kot pol ure.

Posebni udeleženci v prometu

Prelaz Vršič je že v soboto postregel z zanimivim prizorom prav posebnih udeležencev v prometu, ki so se jim v nedeljo pridružile tudi ovce.

Kravice na Vršiču

Prav zabavno jih je bilo opazovati, kako se pravzaprav niso zmenile za dejstvo, da mimo njih vozijo avtomobili in so povsem lenobno prikorakale mimo. In to kar celotna družina.

(več …)

Beri dalje

Mentorji na poletnem taboru – David

Potem, ko sem predstavil prvega izmed mentorjev, je jasno, da moram predstaviti tudi Davida. Z nami je bil že na prvem taboru v naši organizaciji leta 2009 na Kalu in nam ostaja zvest vse do danes. Trenutno končuje študij na ljubljanski Fakulteti za računalništvo in informatiko ter Fakulteti za matematiko in fiziko.

Ker z Davidom sodelujemo že od začetka naših taborov in se je prebil skozi programsko kodo večine naših udeležencev, sem se odločil, da z njim opravim kratek intervju.

Len, iznajdljiv in strasten programerski poliglot

Kdo je David Mohar? Kako bi se opisal v treh besedah?

Že prvo vprašanje je težko in ne vem, kaj odgovoriti nanj. Ali so vsa tako težka? (smeh) Če pa bi moral sam sebe opisati v treh besedah, bi te bile: len, iznajdljiv in strasten.

(več …)

Beri dalje

Mentorji na poletnem taboru – Jaka

Obljubil sem, da bom predstavili mentorje na Poletnem taboru računalništva in obljubo bom seveda izpolnil. Tako predstavljam prvega mentorja, Jaka Konda, študenta računalništva na ljubljanski Fakulteti za računalništvo in informatiko. Prihaja iz Ljubljane in se je že v srednješolskem obdobju udeležil različnih tekmovanj s področja računalništva, kjer je dosegel zavidljive rezultate, na evropskem tekmovanju s področja informatike pa zasedel odlično 5. mesto. (več …)

Beri dalje

Trenta

Že v torkovi novici smo napovedali počitniški dnevnik. In to je pravzaprav njegov prvi zapis. Morda je za začetek primerno predstaviti pot, ki smo jo prehodili do letošnjega tabora v Trenti. Začelo se je  leta 2008, ko je Mija Kordež z ZOTKS predlagala, da bi se lotili takšnega projekta. In smo zagrabili z obema rokama. Takrat se je z zgodbo poletne šole intenzivno ukvarjal naš Marko Zaletel, ki je z veliko karizme prevzel aktivnosti in izvedel našo prvo poletno šolo. Več o sami zgodovini najdete na samostojni predstavitvi na naši spletni strani. (več …)

Beri dalje

Iskanje v Outlook 2013 ne deluje?

Po nadgradnji iz Windows 8 na Windows 8.1 Update 1, ki je sicer delovala brez težav, sem začel opažati nedelovanje iskanja v Outlok 2013. Ker svoje službene e-pošte ne brišem, prvo sporočilo pa sega v april 2009, si lahko predstavljate kako zabavno je iskati informacije med 40.474 elementi v mapi Prejeto. Danes sem imel dovolj in sem poiskal rešitev.

Ni nujno, da bo ta postopek deloval tudi vam. V mojem primeru je in morda bo še komu tole uporabno. (več …)

Beri dalje