Smo res varni na spletu?

Kupili ste računalnik za svojega otroka. Da se bo izobraževal in pridobival nova znanja. Računalnik je hkrati namenjen tudi vam, za brskanje po spletu in učenje, ter »nadzor« nad tem, kaj vaš otrok počne na spletu, katere vsebine ga zanimajo. Vaša pomembna naloga bo, da ga obvarujete pred nevarnostmi na spletu in prepričani ste, da do slabih vsebin z vašimi metodami ne bo prišel. Toda, ali veste in ste popolnoma prepričani o vseh pasteh, ki jih uporabniki vsak dan srečujemo, ko kliknemo na povezavo in brskamo po svetovnem medmrežju? Ali veste, katere oblike nevarnosti, ki se jim ne boste mogli izogniti, prežijo na vas?

Učenje o varni uporabi spleta naj postane del vašega vsakdana. Ne glede na to, če uporabljate družbena omrežja, omogočate otrokom igranje igric ali pa sami plačujete račune preko elektronske banke in berete elektronsko pošto. Poiščite informacije in poskrbite za varno uporabo spletnih tehnologij.

Naše opozorilo je, da tako doma, kot tudi v službi, previdno odpirate elektronsko pošto in ste nezaupljivi do vseh ponudb, ki so preveč neverjetne, da bi bile resnične. Pri odpiranju priponk bodite skrajno previdni in jih ne odpirajte, če niste prepričani, da so iz varnega vira. Pogosto so namreč način za okužbe z računalniškimi virusi ali izsiljevalskimi programi. Veliko odličnih virov najdete na spletni strani Safe.si, kjer boste našli številne praktične primere pasti, ki so nastavljene zato, da škodujejo vam in vašemu otroku.